Přihlášení  |  Registrace

SEZNAMTE SE S KOMPOSTOVÁNÍM

Pokud usilujete o změnu a hledáte ekologičtější způsoby fungování na naší planetě jste na správné adrese. Na našem novém blogu se budeme snažit vás informovat a vzdělávat v odvětví šetrnosti k životnímu prostředí. Určitě všichni víme, co vlastně kompostování znamená. To ovšem automaticky neznamená, že víme jak s kompostováním začít, nebo se o kompost starat bez jakýchkoliv problémů. Co všechno můžeme zkompostovat a co ne? Je možné obaly od ECO Krabiček zkompostovat i v pohodlí domova? Mnoho informací a odpovědí na dotazy Vám rádi shrneme v našem novém článku.

                                            

ZAHRADNÍ KOMPOSTOVÁNÍ

Nejběžnější formou kompostování je klasický zahradní kompost. Ať už v kompostovací nádobě, nebo na vyhrazeném místě v zahradě. Důležité je však kompost dostatečně oddělit od zbytku zahrady. Oddělením kompostu pomocí plotu nebo křovinami zabráníte zápachu a nadbytečnému přímému slunci, které kompostu škodí a odebírá živiny. Při zakládání kompostu myslete na volbu strategického a snadno přístupného umístění na zahradě. Tento krok vám usnadní manipulaci a práci s kompostem. Asi nejdůležitější podmínkou nezápachajícího a kvalitního kompostu je dostatečné množství kyslíku. O kompost je třeba se starat občasným přehazováním a provzdušňováním. Při nedostatku kyslíku nám kompost začne hnít a společně s tím i nepříjemně zapáchat. Kompost je vhodný k použití přibližně po roce. Začnete-li s kompostem na jaře za rok budete dokonale připraveni na celoroční vyživování vaší zahrady.

                                           

DOMÁCÍ KOMPOSTOVÁNÍ

Kompostování nepředstavuje žádný problém v případě, že máte k dispozici zahradu. Jak však postupovat pokud chcete kompostovat a bydlíte v bytě? Moderní a ekologický způsob života lidí vyžadoval přenést kompost i do městského prostředí. Tato myšlenka se přetavila do vynálezu domácích kompostérů, které fungují různými způsoby a to bez nepříjemného zápachu.

Známe způsob kompostování ve Vermikompostérech pomocí kalifornských žížal. Jedná se o několikapatrové nádoby, které se díky vkusnému designu hodí do interiérů domácnosti. Vermikompostér s žížalami za poměrně krátkou dobu změní veškerý bioodpad na masu, kterou můžete vysypat kdekoli do přírody bez znečištění životního prostředí. Navíc jste-li milovníkem pěstování bylinek a pokojových květin jako bonus získáte výživné hnojivo zcela zdarma.
Pokud se štítíte domácí mazlíčky ve formě žížal, skvělým pomocníkem, který je v domácnostech severských zemí běžnou záležitostí je kompostér Bokashi. Funguje pomocí směsi Bokashi, kterou odpad v nádobě zasypáváte. Ta umožnuje zredukovat velké množství odpadu za bleskovou dobu a povyšuje domácí kompostování na jiný level. Více užitečných informací o domácím kompostování naleznete na stránce Kokoza.cz. Tam naleznete kromě e-shopu různé užitečné informace, projekty a přístupy k šetrnějšímu životu.

 

   

Zdroj: Kokoza

 

NAŠE PRODUKTY A KOMPOSTOVÁNÍ

Naše obaly se pyšní kategorizací kompostovatelné. Není však kompost jako kompost. Známe několik druhů kompostu, které mají určitá pravidla. Většina našich produktů je kompostovatelná v průmyslovém kompostu. Průmyslové kompostárny jsou specializované provozy vytvářející dokonalé podmínky pro rychlé rozložení odpadu na bio masu. Provoz může zajišťovat obec nebo soukromá firma. Tento druh kompostu však zatím v Česku není rozšířen a tak naše použité eko obaly od jídla patří do smíšeného odpadu. Doufáme však v co nejrychlejším rozšíření tohoto způsobu zbavování se odpadu.

CUKROVÁ TŘTINA A DOMÁCÍ KOMPOST

Takzvaným esem mezi eco materiály v našem sortimentu jsou produkty z cukrové třtiny, palmových listů nebo dřevěné dýhy. Cukrovou třtinu dokážete zkompostovat i domácím kompostu za necelé 3 týdny. Přeměna na humus je možná i za běžných domácích podmínek. Můžete tak vychutnávat objednané jídlo z obalů a žít ve stylu ZERO WASTE.

 

ROZKLAD TALÍŘE Z PALMOVÉHO LIST V PŘIBLIŽNÉ DOBĚ 8 TÝDNŮ: